Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > 2019


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zlatá jeřabina

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Zlatá jeřabina r. 2019

Logo Zlatá jeřabina
 
 
 

Letošní titul Zlatá jeřabina pro kulturní regionální aktivitu získalo počtem 497 hlasů divadelní představení nastudované žáky I. stupně malotřídní ZŠ v Libici nad Doubravou. Zlatá jeřabina v kategorii péče o kulturní dědictví patří pro letošek s 382 hlasy projektu Postupná obnova vodního mlýna č. p. 15 v Trhonicích u Jimramova. O pořadí dvacítky vybraných nominací rozhodovala v březnu veřejnost. Poslala celkem 4445 hlasů – prostřednictvím elektronických i fyzických hlasovacích formulářů. Prvním třem vítězným počinům v každé kategorii bude poskytnut finanční dar ve výši 30 000 Kč za 1. místo, 20 000 Kč za 2. místo a 10 000 Kč za 3. místo. Z důvodu aktuální epidemiologické situace kraj ustoupil od tradičního slavnostního vyhlášení.         



Výsledky ankety Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2019


Kategorie: Kulturní aktivita

1. místo: počet hlasů: 497

Akce: Tři oříšky pro popelku / Libice nad Doubravou - video

Ocenění pro: ZŠ Libice nad Doubravou

Divadelní pohádka Tři oříšky pro popelku je v pořadí už třetím divadelním představením nastudovaným žáky malotřídní školy v Libici nad Doubravou. Několikaměsíční nácvik představení zúročily děti v nádherné vystoupení, ke kterému jim diváci tleskali v rámci několika repríz v chotěbořském kině, pohádku úspěšně odehrály i před kamarády ze sousedních škol.


2. místo: počet hlasů: 281

Akce: Karlík a továrna na čokoládu / Jihlava - video

Ocenění pro:  NART DANCE SCHOOL, z. s.

Taneční škola představila divadelně-taneční zpracování inspirované románem Roalda Dahla “Karlík a továrna na čokoládu”. Jedná se o kouzelný, hravý příběh, plný fantazie, jemného humoru a lásky k čokoládě. Do přestavení bylo zapojeno více než 50 dětí všech věkových kategorií a bylo určeno širokému spektru diváků.


3. místo: počet hlasů: 204

Akce: Děti Antonína Kaliny / Třebíč - video

Ocenění pro: Městské kulturní středisko v Třebíči

Expozice Děti Antonína Kaliny připomíná hrdinný čin třebíčského rodáka, který za II. světové války v koncentračním táboře Buchenwald zachránil více než 900 židovských chlapců. Cílem výstavní prezentace je připomenutí statečného, hluboce lidského a nezištného činu obyčejného člověka, díky jemuž mohly zachráněné děti prožít plnohodnotný život.


Kategorie: Péče o kulturní dědictví

1. místo: počet hlasů: 382

Akce: Jimramov (Trhonice) / Postupná obnova vodního mlýna č. p. 15 - video

Ocenění pro: Bc. Gabriela Horčíková

Vodní mlýn s pilou, jehož historie sahá nejméně do poloviny 16. století, je unikátní stavba s kompletně dochovanými technologiemi a s původními stavebními částmi pocházejícími z renesančního, barokního i klasicistního období. Malebný objekt byl ještě v roce 2011 evidován v seznamu ohrožených památek Kraje Vysočina.


2. místo: počet hlasů: 278

Akce: Žďár nad Sázavou / Rekonstrukce původních oken v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře - video

Ocenění pro: Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou II

Celý areál poutního kostela je postupně obnovován. Navržená a realizovaná obnova výplní oken dle oken dochovaných a původního konceptu, jak po stránce technické, výtvarné i materiálové je jedním ze zásadních momentů rehabilitace exteriéru i interiéru této významné kulturní památky


3. místo: počet hlasů: 265

Akce: Vílanec / Obnova ohradní zdi hřbitova vč. restaurování brány - video

Ocenění pro: Obec Vílanec

Areál kostela se řadí k nejstarším památkám na území obce. V posledních letech probíhala obnova ohradní zdi pocházející již ze 14. století. Zeď hřbitova postupně dostala novou vápennou omítku a v roce 2019 byla dokončena i obnova barokní vstupní brány vč. restaurování zdobných žulových prvků, repasování výklenku a obnovení profilované římsy z venkovní strany.


Čestné uznání náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jany Fischerové za významný přínos v oblasti hmotného kulturního dědictví za rok 2019:

Akce: Jihlava / Obnova střešního krovu a střešního pláště kostela sv. Jakuba Většího v Jihlavě -  video

Ocenění pro: Královskou kanonii premonstrátů na Strahově       

 

Odkazy


 

Související odkazy

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > Zlatá jeřabina r. 2019

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

Počet návštěv: 22804

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek