Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > 2020


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zlatá jeřabina

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Zlatá jeřabina r. 2020

zj
Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2020

 
 
 

Zastupitelstvo Kraje Vysočina dnes rozhodlo o udělení cen v anketě Zlatá Jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2020. Letošní titul Zlatá jeřabina v kategorii Kulturní aktivita získal Oživený zámek v Náměšti nad Oslavou s 378 hlasy. V kategorii Péče o kulturní dědictví zvítězila Obnova kostela sv. Markéty – záchrana kopule v Jaroměřicích nad Rokytnou s celkovým počtem 712 hlasů. O pořadí dvacítky vybraných nominací rozhodovala během měsíce března veřejnost. Poslala celkem 7 057 hlasů – prostřednictvím elektronických i fyzických hlasovacích formulářů. Obě nejúspěšnější nominace získají od Kraje Vysočina finanční dar ve výši 30 tisíc korun. Předání ocenění proběhne na základě individuální domluvy s jednotlivými vítězi.


Výsledky ankety Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2020


Kategorie: Kulturní aktivita

1. místo: počet hlasů: 378

Akce: Oživený zámek v Náměšti nad Oslavou / Náměšť nad Oslavou - video

Ocenění pro: Městské kulturní středisko v Náměšti nad Oslavou

Akce s názvem Oživený zámek je prohlídka, ve které místo klasického výkladu turisté vidí tematické scénky, plné humoru, fikce a nadsázky, které připravuje téměř stočlenný soubor ochotníků. 


2. místo: počet hlasů: 348

Akce: Prázdniny v Telči / Telč - video

Ocenění pro: Ondřej Kolář

Sedmnáctidenní festival Prázdniny v Telči, díky kterému každoročně ožívá malebná renesanční Telč, se minulé léto konal již potřicáté osmé.


3. místo: počet hlasů: 308

Akce: Sklářská pouť / Ledeč nad Sázavou - video

Ocenění pro: Hrad Ledeč nad Sázavou, s.r.o.

Specificky zaměřená kulturní akce se na hradě konala vůbec poprvé. Spojení ledečského hradu a sklářství však nebylo zcela náhodné. V roce 2020 byla pro návštěvníky otevřena nová expozice „Sklářství na Vysočině“, která se zaměřuje na umělecký vývoj sklářství v období od 16. století až do současnosti.  Hlavním cílem akce proto bylo vyzdvihnout a přiblížit jedinečnou křehkost sklářského řemesla a udržet o něm povědomí.  Sklářská pouť byla důkazem, že poctivé české řemeslo stále žije.  


Kategorie: Péče o kulturní dědictví

1. místo: počet hlasů: 712

Akce: Jaroměřice nad Rokytnou / Obnova kostela sv. Markéty - záchrana kopule - video

Ocenění pro: Římskokatolická farnost Jaroměřice nad Rokytnou

Záchrana a obnova unikátní kopule raně barokní stavby chrámu svaté Markéty byla dílčím cílem velkorysého projektu celkové stavebně technické a architektonické obnovy této jaroměřické dominanty. Klíčová část obnovy sakrální stavby spočívala v záchraně krovové kopule, jenž je současně nosnou konstrukcí interiérové barokní nástropní fresky oslavující patronku kostela sv. Markétu. Ta je unikátní svým technickým a materiálovým provedením a monumentální velikostí (400 m2).


2. místo: počet hlasů: 535

Akce: Třebíč / Rekonstrukce větrného mlýna - video

Ocenění pro: Město Třebíč

Unikátní technická stavba větrného mlýna holandského typu byla vystavěna v roce 1836 bratry Budischowskými, jejichž rodina patřila v 19. století k nejvýznamnějším podnikatelským rodinám v Třebíči Na počátku 21. století se stavebně-technický stav této kulturní památky stal havarijním. Celkovou opravu větrného mlýna odstartovala obnova střešního pláště v roce 2017. Na jaře roku 2020 pak začaly práce na zděné části objektu, které zahrnovaly obnovu vnitřních i vnějších omítek, odbornou repasi dřevěných a kovových prvků.


3. místo: počet hlasů: 417

Akce: Sněžné (Krátká) / Dům přírody Žďárských vrchů - video

Ocenění pro:  Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Dům přírody Žďárských vrchů vzniknul obnovou statku č. p. 2 ve vesnické památkové rezervaci Krátká u Sněžného. Osada Krátká, původně Teplá, byla založena roku 1727.  AOPK ČR tento objekt, který v 80. letech 20. století prošel účelovou přestavbou na státní rekreační zařízení, získala k realizaci projektu Dům přírody – návštěvnické centrum Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.  Statek byl od konce roku 2018 do začátku roku 2020 zrekonstruován v duchu původní stavební tradice (šindelová střecha, prkenné podlahy, cihlové dlažby,…), doplněný skrytými moderními technologiemi (podlahové vytápění, vzduchotechnická jednotka s rekuperací tepla), a do jeho interiéru byla zakomponována expozice na téma Proměny krajiny Žďárských vrchů.  


Na doporučení Komise kultury, cestovního ruchu a vnějších vztahů Rady Kraje Vysočina bylo letos uděleno čestné uznání radního pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Mgr. Romana Fabeše za významný přínos v oblasti hmotného kulturního dědictví za rok 2020 projektu Celková obnova a oživení Zámku Světlá nad Sázavou - video.

Ocenění pro: Zámek Světlá nad Sázavou  

 

Odkazy


 

Související odkazy

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > Zlatá jeřabina r. 2020

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

Počet návštěv: 15454

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek