Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Zlatá jeřabina
Vyberte:
Novela vyhlášky MZd ČR č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Od 1. ledna 2007 je účinná vyhláška MZd ČR č. 602/2006 Sb., která mění vyhlášku č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
Vyhláška je adaptací právního předpisu provedenou na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29, dubna 2004 o hygieně potravin, nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin a nařízení Komise (ES) 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kriteriích pro potraviny. Tyto uvedené použité předpisy Evropských společenství upravují zejména pravidla potravinového práva a dále minimální požadavky na stavby potravinářských závodů, mezi něž patří i provozovny stravovacích služeb, podmínky jejich schvalování a registrace, minimální hygienické požadavky a zásady pro provozování stravovacích služeb a mikrobiologické požadavky na potraviny včetně pokrmů.
Nejdůležitější změny:
· zužuje se rozsah právní úpravy vyhlášky ve smyslu nařízení (ES) č. 852/2004,
· zužuje se okruh dosud vymezených pojmů a ponechávají se upravené pojmy navazující na (ES) č. 852/2004,
· zrušen text, který upravoval požadavky na stavby stravovacích služeb, od ledna t.r. se stavby posuzují podle evropských předpisů,
· mikrobiologické požadavky na pokrmy se posuzují podle nařízení (ES) 2073/2005,
· bezpečnost potravin se posuzuje podle zákona č. 102/2001 Sb. Ponechává se pouze právní úprava vztahující se k nutriční hodnotě a složení pokrmu, a to i s ohledem na skutečnost, že stravovací služby zahrnují i stravování dětí a žáků ve školních jídelnách.
· používání vajec je obecně v minimálním rozsahu upraveno použitelnými předpisy ES, ponechávají se postupy nutné k prevenci alimentárních nákaz,
· zrušuje se ustanovení, které upravuje podmínky rozmrazování potravin, upravující zejména stavební požadavky a vybavení provozovny. Tyto skutečnosti se posuzují přímo podle přepisů ES. Tepelné podmínky potravin a ukončení tepelné úpravy pokrmu budou zkoumány na základě kritických bodů (HACCP) nebo správné výrobní praxe provozovatele stravovací služby.
· případy, kdy je třeba stanovit postupy upravené na základě kritických kontrolních bodů upravuje nařízení (ES) č. 852/2004,
· zrušují se stavební požadavky na jiná zařízení stravovacích služeb, používají se přímo předpisy ES,
· zásady osobní a provozní hygieny, jde o národní úpravu a nejsou výše uvedenými předpisy ES dotčeny,
· z hlediska ochrany zdraví zaměstnanců budou stavby posuzovány podle hlavy páté zákoníku práce a nařízení vlády č. 178//2001 Sb.,
· zrušují se přílohy 1, 2 a 3.
Ve vyhlášce zůstávají opatření na kontrolu teploty pokrmů a opatření pro zachování chladicího řetězce ve stravovacích službách.
Vyhláškou není dotčena obecná odpovědnost provozovatelů stravovacích služeb za bezpečnost pokrmu.
2007-01-08
Olga Johanidesová
Krajský úřad kraje Vysočina
odbor školství, mládeže a sportu
oddělení organizace školství
Žižkova 57
587 33 Jihlava
e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz
tel: 564 602 285
Slouží jako pracovní materiál pro zařízení v kraji Vysočina
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se